ИСТОРИЈА И НАСЛЕЂЕ GIVENCHY

ИСТОРИЈА И НАСЛЕЂЕ GIVENCHY

15 Februar 2023
  • Сподели:
ХУБЕР ДЕ ГИВАНЦИ
 
Хуберт де Гивенцхи су одгојиле његова мајка и бака које су му усадиле страст према моди, тканинама и креативности.
 
Са 17 година, Гивенцхи је одлучио да настави каријеру у моди, започевши наук у модној кући Јацкуес Фатх док је студирао на француској националној школи лепих уметности. По препоруци надолазећег Christian Dior, Хуберт је 1946. прешао у Роберта Пигуета и кратко радио у Луциен Лелонгу 1947. Затим се придружио кући легендарне дизајнерке Елсе Сцхиапарелли, гдје је напредовао до умјетничког директора. у бутику Сцхиапарелли на Вандомском тргу.
 
ПОЧЕЦИ ГИВЕНЦХИ МАИСОН-а
 
Године 1952. Хуберт де Гивенцхи је отворио своју истоимену кућу и представио своју прву колекцију, линију која се састоји од „одељења“ (мислите на елегантне блузе, лагане сукње, комбинујући архитектонске линије и једноставност). Његова употреба чистих силуета и женствених кројева добро надопуњује женску фигуру, а одвојци олакшавају мешање и спајање како би се креирали различити изгледи. Ова колекција је била освежавајуће другачија од круте одеће која је доминирала модном индустријом у то време.
 
ГИВЕНЦХИ И АУДРЕИ ХЕПБУРН
 
Године 1953. Хуберт де Гивенцхи је упознао Одри Хепберн, која је брзо постала његова муза и лице бренда. Пар је наставио да ствара моду која је редефинисала стандард лепоте тог времена. Заједно су прихватили лакши и мање ограничен стил који је био норма за то доба. Његов дизајн карактерише једноставност и архитектонске линије. Упознао је модни свет са кошуљом и њеним јединственим обликом лампиона. Ово је трајало 40 година.
 
Неке од најпознатијих колаборација између њих двоје укључују прелепу хаљину направљену за филм Сабрина из 1954. године, која је донела Гивенцхију номинацију за Оскара за гардеробу, и елегантну белу цветну хаљину коју је Хепберн носила на додели Оскара 1954. (сматра се једном од најпознатије хаљине 20. века). На крају, али не и најмање важно, култни ЛБД (Мала црна хаљина) у филму Доручак код Тифанија из 1961. године.
 
GIVENCHY & BALENCIAGA
 
Исте године, Гивенцхи је упознао Кристобала Баленсијагу, свог идола и ментора. Иако никада није било формалног шегртовања између њих двоје, Баленциага је помогао Гивенцхију да створи сопствени стил и чак га је саветовао о пословним одлукама.
 
GIVENCHY ЕКСПАНДИНГ
 
Гивенцхи би ушао у историју моде поставши први дизајнер који је представио конфекцијску колекцију која је представљала демократизацију у традиционалном модном систему који је савршено одговарао потребама растуће послератне средње класе.
 
GIVENCHY ГЕНТЛЕМАН
 
Са пословним процватом, Гивенцхи је убрзо лансирао конфекцијску линију за мушкарце под називом 'Гивенцхи Гентлеман' 1969. Његове ране колекције су биле ништа друго до елегантне и софистициране, привлачне мушкарцима из високог друштва.
 
GIVENCHY СТИЖЕ НОВЕ ВИСИНЕ
 
Гивенцхи је постао толико успешан да је привукао пажњу друштвених људи. Стога није било изненађење када је ЛВМХ (Моет Хеннесси Лоуис Вуиттон) купио бренд 1988. Данас ЛВМХ поседује Цхристиан Диор, Тиффани & Цо, Фенди, Марц Јацобс, Целине, ТАГ Хеуер, Булгари и многе друге угледне дизајнерске компаније.
 
ПЛЕМЕНИ КРАЈ КАРИЈЕРЕ ХУБЕР ДЕ ГИВАНЦИ
 
После 40 година раст његовог бренда до нових висина. Хуберт де Гивенцхи се коначно повукао 1995. Дизајнер је подстакао нову еру креативаца да преузму и заврте Маисон за нову генерацију.
 
СЛЕДЕЋА ГЕНЕРАЦИЈА GIVENCHY
 
Живаншија су временом наследили Џон Галијано, Александар Меквин и Џулијен Мекдоналд. Међутим, Рикардо Тиши је био тај који је потпуно преокренуо компанију и усвојио нови изглед 2005. године. Тиши је подигао бренд на потпуно нови статус.
 
РИКАРДОВА УПРАВА ЋУТИ
 
Након свих Тишијевих култних погледа на Гивенцхи, један од наших омиљених дизајна је Антигона торба силуета. Њен једноставан облик и структурирана силуета брзо су постали хит торба 2010. Торба је реинтерпретација Гивенцхијеве бостонске торбе. Названо по Антигони, моћној богињи у грчкој митологији, име се директно преводи као "постојана".
 
АДМИНИСТРАЦИЈА ЦЛАИРЕ ВАИТЕ КЕЛЛЕР
 
У 2017, Цларе Ваигхт Келлер преузела је функцију новог креативног директора Гивенцхија. Преузела је све креативне одговорности, укључујући женске и мушке колекције конфекције и додатака, као и Хауте Цоутуре. Најупечатљивији дизајн, међутим, била је венчаница Мегхан Маркле када се удала за принца Харија 19. маја 2018.
 
GIVENCHY ДАНАС
 
После владавине Клер Вејт Келер долази Метју Вилијамс. Иако Вилијамс не долази из фенси школе, сарађивао је са неким од данашњих познатих личности са А листе, укључујући Лејди Гагу и Кањеа Веста. Такође ствара сопствени бренд Алик. Упркос суочавању са последицама пандемије, Вилијамс је до сада створио једну од најуметнијих и најзабавнијих Гивенцхи колекција од самог Хуберта де Гивенцхија.
 
 
 
 
ГДЕ МОГУ КУПИТИ ГИВЕНЦХИ?
Без обзира да ли тражите модеран предмет или драгоцени старински проналазак,
задовољиће сваку вашу дизајнерску жељу. Купујте на мрежи или нас посетите у продавници данас.
 
Погледајте наше артикле овде: GIVENCHY
 
 
 
 
Чланак о луксузу