Тъканите, които ви носят комфорт през лятото

Тъканите, които ви носят комфорт през лятото

30 юли 2021
  • Сподели:

 

Ето няколко основни характеристики на тъкани, подходящи за лятото.

Памук – мека, отлично абсорбираща влагата, дишаща материя, подходяща за детски, дамски и мъжки дрехи.
Лен – по-плътен, абсорбиращ и дишащ, чиято мекота се подсилва с всяко следващо изпиране.
Коприна – деликатна и прохладна при допир, с естествен блясък, подходяща за дамски дрехи.
Вискоза – дишаща материя, сродна на памука и лена, гладка като коприната, красиво надипляща се, лесна за оцветяване в живи цветове, подходяща за дамски дрехи.

Малко повече за:

Памукът, една от най-удобните материи за горещите или влажни летни дни, с богатата си гама от текстури и сплитки, може изцяло да запълни летния ви гардероб.
Характеристики: високо абсорбиращ, дишащ, устойчив, лесен за поддържане, мек, не предизвиква алергии, съхне бързо. Използва се и в дамската, и в мъжката мода. Дамите разполагат с богат избор от памучни тъкани за летните си рокли - фин лен, воал, поплин, батиста и муселин, докато господата могат да избират измежду индийски лен, поплин, газ и раиран памук. Памукът е подходящ за широки блузи, ризи, къси панталони, поли и рокли.

Ленът
Създаден от влакната на маслодайното растение, ленът е много добра материя за лятото. Най-качествен лен се произвежда в Ирландия и Италия. Ленените влакна са нееластични и трудни за тъкане, но по-здрави, дишащи и устойчиви от памучните.
Характеристики: дишаща, абсорбираща влагата, здрава материя, не предизвиква алергии и лесно се оцветява. Лесно се мачка и е по-трудна за поддържане от памука.
Един полезен съвет: ако нямате време за гладене, напръскайте гънките на дрехата с вода и пригладете с ръка.

Носенето на леки тъкани е истинско удоволствие през лятото. Те подчертават женствеността и помагат за създаването на вашия стил. Избирайте грижливо, не се ограничавайте в материите, докоснете се и до коприната и вискозата. Коприната е съвършена за надиплени дрехи и подхожда на специални случаи. Вискозните тъкани са отличен избор в горещите и влажни дни.

Как да се грижите за тях
Ако искате летните ви дрехи да живеят дълго и щастливо, трябва да се грижите добре за тях. Каква е рецептата за успех? Четете внимателно препоръките на етикета. Има и няколко основни правила, които е добре да спазвате.

Памук
Не перете на висока температура, така предпазвате дрехите от свиване и избеляване на цветовете. Най-подходящата температура е 30-40ºC. Не избелвайте памука, ще се изтъни и прокъса. Използването на сушилня не е забранено, но високите обороти може да намачкат прекалено дрехата. При гладене натискайте леко, високите температури могат да изгорят тъканта.

Лен
Изпирането на ръка или в пералня е за предпочитане пред химическото чистене. Ленът омеква с всяко изпиране и предпочита хладка вода – около 30ºC. Изберете щадяща програма. Не избелвайте ленените дрехи. Използването на центрофуга не се препоръчва. Гладете дрехите докато са още леко влажни или на пара на максимум 200ºC.

 

Източник: fashionwoman