Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа

17 март 2021
Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа

С тази статия си поставяме целта да Ви помогнем да се ориентирате бързо и безпогрешно в символите за пране и почистване на тъкани, а оттам да Ви спестим време, пари и разочарования.

Етикетът за грижа описва допустимото третиране на дрехата без да повреди текстила. Всеки етикет трябва да съдържа информация за материала, от който е изработена дрехата, и до пет символа за пране и почистване, които да посочат как точно да се грижите за тъканта.

Пране и почистване в домашни условия

Пране

Изобразява се със стилизирана вана/леген, а цифрата, изписана в символа, означава максималната температура на пране (в градуси Целзий). Според Европейските стандарти препоръчителното ниво на изпиране е обозначено с черти под символа за вана. Отсъствието на черта показва по-висока издръжливост на тъканите (пране на памук). Ако под ваната има поставена една черта, тя показва, че е необходимо по-внимателно третиране на дрехата в пералната машина (синтетични тъкани). Двойна черта означава много леко манипулиране – пране на деликатни тъкани (коприна/вълна). Символите с лента показват също така и препоръчителната степен на центрофугиране – повечето черти означават по-ниски обороти на центрофугата. Символът на „ръка” във ваната означава, че е разрешено само „нежно” ръчно изпиране, при температура, ненадвишаваща 40 градуса по Целзий. Символът, изобразяващ „зачеркната” вана, означава, че текстилът не може да се пере при обикновени домашни условия.

 

Избелване

Празен триъгълник (преди отбелязван с буквите CL вътре в него), показва, че е позволено избелване с белина, съдържаща хлор или такава без хлор. Две наклонени линии в триъгълника забраняват хлорното избелване. „Зачеркнатият” триъгълник забранява всякакво избелване.

Сушене

 Кръгът, вписан в квадрат, изобразява сушилня за дрехи. Една точка в кръга означава сушене на дрехите при ниска температура. Две точки – сушене при нормална температура. Когато символът е зачертан с две пресечни линии – сушенето е забранено. 

Естествено сушене

Тези символи ни показват начина на сушене на тъканите на открито, на простир, без да се ползва сушилня.

Гладене 

Символ на ютия с до три точки означава, че гладенето е позволено. Броят на точките е свързан с определена температура, при която дрехата може да се изглади, без да се повреди. Една точка означава гладене при 110°C, две точки – при 150°C и три точки са за гладене при 200°C. Символът „зачертана ютия” означава, че гладенето е забранено.

Професионално почистване 

Символът „кръг” показва, че за дадената дреха е допустимо професионално химическо почистване. Линията под символа означава леко почистване, а две линии под кръга означава много внимателно и деликатно почистване.

Химическо чистене

Химическо чистене е всеки процес на почистване на облекло и текстил, при което се използват химически разтворители, различни от вода. То се препоръчва за дрехи и тъкани, които се повреждат при пране с вода, както и за деликатни тъкани, които не могат да издържат грубата манипулация в перална машина и сушилня за дрехи. Химическото чистене не е „сухо” пране – облеклото се накисва в разтворител, различен от вода. Тетрахлоретиленът е най-широко използваният разтворител. Алтернативните разтворители са трихлоретан и нефтен спирт. Буквите P и F, вписани вътре в кръга, показват различните разтворители, които се използват при професионалното химическо чистене.

Мокро почистване 

Буквата „W” вписана в кръга показва, че за дадената дреха и текстил е позволено професионално мокро почистване.

Надяваме се, че с помощта на тази статия вече можете лесно и точно да разтълкувате етикетите за грижа, поставени на Вашите дрехи и текстилни продукти. Съобразяването с посочените символи ще осигури дълготрайна употреба и запазване на облеклото Ви в най-добро състояние, за най-дълго време.

 

Източник: https://remonti.bg/


НЕПОДВЛАСТНА НА ВРЕМЕТО ЕЛЕГАНТНОСТ: ROLEX OYSTER PERPETUAL DATEJUST8 август 2023

Rolex Oyster Perpetual Datejust : име, което незабавно предизвиква образи на изтънченост, прецизност и вечен стил. Този емблематичен часовник украсява китките на кралските особи, знаменитостите и любителите на часовниците от десетилетия, което го прави един от най-разпознаваемите и почитани часовници в света. Но какво точно е в Rolex Oyster Perpetual Datejust, което е завладяло сърцата и умовете на толкова много? Нека да разгледаме по-отблизо този легендарен часовник и да разкрием тайните на неговата непреходна привлекателност.

прочети още
ИСТОРИЯТА И НАСЛЕДСТВОТО НА GIVENCHY15 февруари 2023

Givenchy е френска марка, която е най-известна с производството на облекла висша мода и дизайнерски аксесоари . Основана през 1952 г. от френския дизайнер Юбер дьо Живанши, едноименната Maison е била и все още е една от най-желаните дизайнерски марки от създаването си. Ако се чудите за бляскавата история и наследство на Givenchy, продължете да четете.

прочети още
VOGUE - Не като Жена : Поглед назад към личния стил на Вивиен Уестууд 6 януари 2023

В хода на дългата си кариера дамата Вивиен Уестууд , която почина на 81-годишна възраст през декември, ни дари не само с незабравими появи на пистата (като непланираното падане на Наоми Кембъл по време на шоуто есен/зима 1993), но и много на моменти от личен стил, както добре.

прочети още
10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ОЧИЛА8 ноември 2022

Независимо от възрастта и пола, слънчевите очила са универсален аксесоар, който е едновременно стилен и функционален. Но въпреки че са част от нашето ежедневие, не знаем много за очилата . Чудили ли сте се някога откъде произлизат? Наистина ли е полезно за здравето на очите ви? Кои слънчеви очила предлагат най-добра защита? Продължете да четете за някои отварящи очите факти за слънчевите лъчи.

прочети още
ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО МЪЖЕТЕ ТРЯБВА ДА НОСЯТ ЧАНТИ2 юли 2022

Повечето хора гледат на чантите като на дамски аксесоар, но все повече мъже се присъединяват към акцията. Дизайнерските чанти не само са полезни, но и са голямо удобство! Продължете да четете за още причини защо мъжете трябва да носят дизайнерски чанти.

прочети още
7 ФАКТА ЗА MIU MIU19 април 2022

Miu Miu е вдъхновена от личния гардероб на Miuccia Prada и улавя същността на модерна и съзнателна жена. Продължете да четете, за да научите повече за страхотната модна марка Miu Miu .

прочети още
ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МИКРОЧИПОВЕТЕ НА LOUIS VUITTON2 април 2022

Повечето дизайнерски чанти имат кодове за дата или серийни кодове за идентифициране на автентичността на артикула. В случая на Louis Vuitton кодовете за дати се състоят от букви и цифри, които ви казват датата и мястото на производство (въпреки че винтидж чантите Louis Vuitton може да се състоят само от цифри). Тези уникални кодове могат да се използват за удостоверяване на артикули. Louis Vuitton спря кодовете за дати през април 2021 г., въпреки че RFID чиповете могат да бъдат намерени в чанти, датиращи от 2019 г. По-рано тази година Louis Vuitton смени кодовете за дата за микрочипове, за да бъде в крак с други марки от висша мода като Salvatore Ferragamo и Fendi , за да назовем само няколко. Тези микрочипове за радиочестотна идентификация (RFID) са много по-лесни за удостоверяване, тъй като всяка марка просто трябва да сканира баркода, вместо да изследва кода на датата на артикула.

прочети още
КАК ДА УДОСТОВЕРЯВАМE ЧАНТИ И ОБУВКИ GUCCI17 март 2022

Gucci определено е една от най-емблематичните модни марки! Но пазарът на Gucci е наводнен с фалшификати, така че е важно да знаете как да удостоверите автентичността на чантите и обувките на Gucci! Удостоверяването на продуктите на Gucci е истинско умение, тъй като няма единствен начин да се определи дали е истински или не. За да ви помогнем да различите автентични от фалшиви, ние съставихме списък от стъпки, предприети от нашия собствен екип за удостоверяване, за да определим автентичността на обувките и чантите Gucci. Продължавайте да четете и никога повече не бъдете измамени!

прочети още
Най-добрите снимки в уличен стил от шоутата за мъжко облекло Париж есен 202222 януари 2022

Прогнозата в Париж предвижда няколко дни от 50 градуса и слънчево време по време на мъжките ревюта, давайки на модната публика шанс да покажат най-добрата си визия, докато посещават шоута на Louis Vuitton, Dior Men, Rick Owens и Kenzo, сред много други. С множество метални, неонови и монохромни тоалети досега улиците на Париж изглеждат по-ярки от всякога. Не пропускайте да разгледате любимия уличен стил на Style Du Monde през цялата седмица и да видите дали прогнозата за времето съответства на нашата модна прогноза този сезон. 

прочети още
МОДА - Едно скучно обяснение на Уикипедия6 ноември 2021

МОДАТА е водеща през всики години и то от векове. Но най-интересното е, че има и друго обяснение за Мода и то идва от Уикиперия. Скучно и извън всички разбирания. Ако някой моден експерт случайно попадне на това описание ще бъде меко казано втрещен! Естествено това е в кръга на шегата и доброто настроение, защото Вие сами можете да видите написаното по-долу (малко сухарски :) от известната за нас и търсена платформа за всички! Приятно четене ..... отново с усмивка!

прочети още
ЗАЩО Е ВАЖНО ДА НОСИМ БИЖУТА ?9 октомври 2021

Не случайно още от древни времена жените са носели бижута. Украшенията влияят на биоенергийното ни поле , като ни предпазват от негативните влияния на непознати хора. Когато носим красиво бижу, погледите на хората се спират върху него и то поема нежеланата енергия и по този начин ни защитава.

прочети още
Тъканите, които ви носят комфорт през лятото30 юли 2021

Памук, лен, вискоза, коприна са тъканите, създадени да ви носят прохлада през горещото лято. Естествените тъкани са предпочитани пред синтетичните по няколко причини. Синтетичните материи съдържат химикали и хората с високо чувствителна кожа трябва внимателно да правят своя избор.

прочети още
Топлите материи кашмир и мохер19 февруари 2021

Със застудяването на времето и падането на първия сняг, все повече се замисляме за дебелите дрехи в гардероба си. Протягаме ръка към вълнените пуловери, жилетки и шалове, които са така необходими през студените дни. Днес ще ви представим два от най-топлите, модни и харесвани типа вълна – кашмир и мохер… и техният дълъг път до гардероба на съвременния човек.

прочети още
Off-White с дизайн, вдъхновен от пирамидата на Лувъра15 декември 2020

Върджил Абло създаде чанта специално за благотворителен търг в сътрудничество с аукционната къща Christie’s , който ще се проведе в подкрепа на Лувъра.

прочети още
"Пепеляшка е доказателство, че чифт обувки могат да променят живота ти!" - Кристиан Лубутен21 май 2020

Мъжете първи са носили обувки на ток. Векове наред, обувките на ток са били знак за висок стандарт в живота, а не за разделение между половете. Било е много важно за мъжете които яздят да имат токове на обувките си, за да могат да се задържат на стремена по време на бърза езда.

прочети още
Нова иновативна маратонка "Talon" от Джузепе Заноти19 март 2020

MILAN - Нова иновативна маратонка, вдъхновена от баскетболните стилове на старото училище и най-величественото от животните, е на път да заеме централния корт. Представяме ви "Talon" - кожен и висококачествен хайлайтър с ясно изразена гумена подметка от орелски нокът. Преразглеждайки мощно животно, което е използвал в миналото, Джузепе взе емблематичния талон на орела и го превърна в дизайнерски код за вземане на изявления. Веднага носталгичен, предизвикателен и напълно актуален, „Талонът“ е най-новият участник в маратонката на Джузепе Заноти.

прочети още
Защо жените имат пълен гардероб с дрехи, а носят само 5 от тях?30 ноември 2019

Дамите фаворитизират подбран минимум от дрехи и никога не изваждат поне една трета от наличното в гардероба. Изборът на жените се съсредоточава върху пет любими стайлинга, в които влизат обикновено чифт дънки, няколко тениски, блузи или жилетки.

прочети още