Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа

Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа
17 март 2021

С тази статия си поставяме целта да Ви помогнем да се ориентирате бързо и безпогрешно в символите за пране и почистване на тъкани, а оттам да Ви спестим време, пари и разочарования.

Етикетът за грижа описва допустимото третиране на дрехата без да повреди текстила. Всеки етикет трябва да съдържа информация за материала, от който е изработена дрехата, и до пет символа за пране и почистване, които да посочат как точно да се грижите за тъканта.

Пране и почистване в домашни условия

Пране

Изобразява се със стилизирана вана/леген, а цифрата, изписана в символа, означава максималната температура на пране (в градуси Целзий). Според Европейските стандарти препоръчителното ниво на изпиране е обозначено с черти под символа за вана. Отсъствието на черта показва по-висока издръжливост на тъканите (пране на памук). Ако под ваната има поставена една черта, тя показва, че е необходимо по-внимателно третиране на дрехата в пералната машина (синтетични тъкани). Двойна черта означава много леко манипулиране – пране на деликатни тъкани (коприна/вълна). Символите с лента показват също така и препоръчителната степен на центрофугиране – повечето черти означават по-ниски обороти на центрофугата. Символът на „ръка” във ваната означава, че е разрешено само „нежно” ръчно изпиране, при температура, ненадвишаваща 40 градуса по Целзий. Символът, изобразяващ „зачеркната” вана, означава, че текстилът не може да се пере при обикновени домашни условия.

 

Избелване

Празен триъгълник (преди отбелязван с буквите CL вътре в него), показва, че е позволено избелване с белина, съдържаща хлор или такава без хлор. Две наклонени линии в триъгълника забраняват хлорното избелване. „Зачеркнатият” триъгълник забранява всякакво избелване.

Сушене

 Кръгът, вписан в квадрат, изобразява сушилня за дрехи. Една точка в кръга означава сушене на дрехите при ниска температура. Две точки – сушене при нормална температура. Когато символът е зачертан с две пресечни линии – сушенето е забранено. 

Естествено сушене

Тези символи ни показват начина на сушене на тъканите на открито, на простир, без да се ползва сушилня.

Гладене 

Символ на ютия с до три точки означава, че гладенето е позволено. Броят на точките е свързан с определена температура, при която дрехата може да се изглади, без да се повреди. Една точка означава гладене при 110°C, две точки – при 150°C и три точки са за гладене при 200°C. Символът „зачертана ютия” означава, че гладенето е забранено.

Професионално почистване 

Символът „кръг” показва, че за дадената дреха е допустимо професионално химическо почистване. Линията под символа означава леко почистване, а две линии под кръга означава много внимателно и деликатно почистване.

Химическо чистене

Химическо чистене е всеки процес на почистване на облекло и текстил, при което се използват химически разтворители, различни от вода. То се препоръчва за дрехи и тъкани, които се повреждат при пране с вода, както и за деликатни тъкани, които не могат да издържат грубата манипулация в перална машина и сушилня за дрехи. Химическото чистене не е „сухо” пране – облеклото се накисва в разтворител, различен от вода. Тетрахлоретиленът е най-широко използваният разтворител. Алтернативните разтворители са трихлоретан и нефтен спирт. Буквите P и F, вписани вътре в кръга, показват различните разтворители, които се използват при професионалното химическо чистене.

Мокро почистване 

Буквата „W” вписана в кръга показва, че за дадената дреха и текстил е позволено професионално мокро почистване.

Надяваме се, че с помощта на тази статия вече можете лесно и точно да разтълкувате етикетите за грижа, поставени на Вашите дрехи и текстилни продукти. Съобразяването с посочените символи ще осигури дълготрайна употреба и запазване на облеклото Ви в най-добро състояние, за най-дълго време.

 

Източник: https://remonti.bg/

Не случайно още от древни времена жените са носели бижута. Украшенията влияят на биоенергийното ни поле , като ни предпазват от негативните влияния на непознати хора. Когато носим красиво бижу, погледите на хората се спират върху него и то поема нежеланата енергия и по този начин ни защитава.

прочети още

Памук, лен, вискоза, коприна са тъканите, създадени да ви носят прохлада през горещото лято. Естествените тъкани са предпочитани пред синтетичните по няколко причини. Синтетичните материи съдържат химикали и хората с високо чувствителна кожа трябва внимателно да правят своя избор.

прочети още

Със застудяването на времето и падането на първия сняг, все повече се замисляме за дебелите дрехи в гардероба си. Протягаме ръка към вълнените пуловери, жилетки и шалове, които са така необходими през студените дни. Днес ще ви представим два от най-топлите, модни и харесвани типа вълна – кашмир и мохер… и техният дълъг път до гардероба на съвременния човек.

прочети още

Върджил Абло създаде чанта специално за благотворителен търг в сътрудничество с аукционната къща Christie’s , който ще се проведе в подкрепа на Лувъра.

прочети още

Мъжете първи са носили обувки на ток. Векове наред, обувките на ток са били знак за висок стандарт в живота, а не за разделение между половете. Било е много важно за мъжете които яздят да имат токове на обувките си, за да могат да се задържат на стремена по време на бърза езда.

прочети още

MILAN - Нова иновативна маратонка, вдъхновена от баскетболните стилове на старото училище и най-величественото от животните, е на път да заеме централния корт. Представяме ви "Talon" - кожен и висококачествен хайлайтър с ясно изразена гумена подметка от орелски нокът. Преразглеждайки мощно животно, което е използвал в миналото, Джузепе взе емблематичния талон на орела и го превърна в дизайнерски код за вземане на изявления. Веднага носталгичен, предизвикателен и напълно актуален, „Талонът“ е най-новият участник в маратонката на Джузепе Заноти.

прочети още

Дамите фаворитизират подбран минимум от дрехи и никога не изваждат поне една трета от наличното в гардероба. Изборът на жените се съсредоточава върху пет любими стайлинга, в които влизат обикновено чифт дънки, няколко тениски, блузи или жилетки.

прочети още