Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа

Символите за пране и химическо чистене – Вашето ръководство за лесна грижа

17 март 2021
  • Сподели:

С тази статия си поставяме целта да Ви помогнем да се ориентирате бързо и безпогрешно в символите за пране и почистване на тъкани, а оттам да Ви спестим време, пари и разочарования.

Етикетът за грижа описва допустимото третиране на дрехата без да повреди текстила. Всеки етикет трябва да съдържа информация за материала, от който е изработена дрехата, и до пет символа за пране и почистване, които да посочат как точно да се грижите за тъканта.

Пране и почистване в домашни условия

Пране

Изобразява се със стилизирана вана/леген, а цифрата, изписана в символа, означава максималната температура на пране (в градуси Целзий). Според Европейските стандарти препоръчителното ниво на изпиране е обозначено с черти под символа за вана. Отсъствието на черта показва по-висока издръжливост на тъканите (пране на памук). Ако под ваната има поставена една черта, тя показва, че е необходимо по-внимателно третиране на дрехата в пералната машина (синтетични тъкани). Двойна черта означава много леко манипулиране – пране на деликатни тъкани (коприна/вълна). Символите с лента показват също така и препоръчителната степен на центрофугиране – повечето черти означават по-ниски обороти на центрофугата. Символът на „ръка” във ваната означава, че е разрешено само „нежно” ръчно изпиране, при температура, ненадвишаваща 40 градуса по Целзий. Символът, изобразяващ „зачеркната” вана, означава, че текстилът не може да се пере при обикновени домашни условия.

 

Избелване

Празен триъгълник (преди отбелязван с буквите CL вътре в него), показва, че е позволено избелване с белина, съдържаща хлор или такава без хлор. Две наклонени линии в триъгълника забраняват хлорното избелване. „Зачеркнатият” триъгълник забранява всякакво избелване.

Сушене

 Кръгът, вписан в квадрат, изобразява сушилня за дрехи. Една точка в кръга означава сушене на дрехите при ниска температура. Две точки – сушене при нормална температура. Когато символът е зачертан с две пресечни линии – сушенето е забранено. 

Естествено сушене

Тези символи ни показват начина на сушене на тъканите на открито, на простир, без да се ползва сушилня.

Гладене 

Символ на ютия с до три точки означава, че гладенето е позволено. Броят на точките е свързан с определена температура, при която дрехата може да се изглади, без да се повреди. Една точка означава гладене при 110°C, две точки – при 150°C и три точки са за гладене при 200°C. Символът „зачертана ютия” означава, че гладенето е забранено.

Професионално почистване 

Символът „кръг” показва, че за дадената дреха е допустимо професионално химическо почистване. Линията под символа означава леко почистване, а две линии под кръга означава много внимателно и деликатно почистване.

Химическо чистене

Химическо чистене е всеки процес на почистване на облекло и текстил, при което се използват химически разтворители, различни от вода. То се препоръчва за дрехи и тъкани, които се повреждат при пране с вода, както и за деликатни тъкани, които не могат да издържат грубата манипулация в перална машина и сушилня за дрехи. Химическото чистене не е „сухо” пране – облеклото се накисва в разтворител, различен от вода. Тетрахлоретиленът е най-широко използваният разтворител. Алтернативните разтворители са трихлоретан и нефтен спирт. Буквите P и F, вписани вътре в кръга, показват различните разтворители, които се използват при професионалното химическо чистене.

Мокро почистване 

Буквата „W” вписана в кръга показва, че за дадената дреха и текстил е позволено професионално мокро почистване.

Надяваме се, че с помощта на тази статия вече можете лесно и точно да разтълкувате етикетите за грижа, поставени на Вашите дрехи и текстилни продукти. Съобразяването с посочените символи ще осигури дълготрайна употреба и запазване на облеклото Ви в най-добро състояние, за най-дълго време.

 

Източник: https://remonti.bg/